Köşe Yazıları

Adalet. ..

“Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”Nisâ, 135

Hz. Ömer ra halifelik döneminde, bir adamdan pazarlık ederek bir at satın alır ve beğenmediği takdirde geri vereceğini söyler. Bu arada atı denemesi için bir biniciye verir. Ancak at binici tarafından bir kazaya uğrayarak sakatlanır ve atta aksaklık meydana gelir. Hz. Ömer ra de atı almaktan vazgeçerek onu sahibine iade etmek ister. Fakat atın sahibi razı olmaz.

Bunun üzerine Hz. Ömer ra satıcıya, “Aramızda hüküm verecek birini belirle.” der. Adam da Şüreyh’in aralarında hüküm vermesini ister. Olayı dinleyen Şüreyh tarihe geçen adil hükmü verir.

İlgili Makaleler

“Ey Müminlerin emiri, atı nasıl sağlam bir şekilde satın aldıysan, aynı şekilde sağlam olarak geri vermen gerekir.”

Şüreyh’in verdiği bu hüküm Hz. Ömer ra’in çok hoşuna gider, “Hak ve adalet budur.” diyerek memnuniyetini dile getirir.

Hz. Ömer ra, bu olaydan sonra Şüreyh’i yeni kurulmuş olan Küfe şehri  kadılığına tayin eder. ( İbn Sad, Tabakat, VI/91; İbn Kesir, Bidaye, IX/25)

Kadı Şüreyh, verdiği kararlarla İslâm tarihinde adaletin sembollerinden biri haline gelmiştir. Hz. Ali’nin bizzat açtığı bir davada şahit olarak oğlu Hasan’ı göstermesini kabul etmemiş, başka şahit isteyince Hasan ve Hüseyin’in cennetteki gençlerin efendisi olduğunu ifade eden hadisi hatırlatması da Şüreyh’i isteğinden vazgeçirmemiştir. Hayatının sonlarında Kûfe âlimleriyle yaptığı bir toplantıda kendisine, “Sen Araplar’ın en iyi kadısısın -yahut en iyi kadılarındansın-” diyerek iltifatta bulunmuştur. (TDV İslâm Ansiklopedisi, XXİV, 119-120)

“Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”Mâide, 8

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete her işimizde âdil olmayı nasip eylesin.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu