Köşe Yazıları

EN AZINDAN ÖNLEM AL

Sağlıklı bir merhaba diyerek bugün koronovirüs konusunda söylemek istediklerimi anlatacağım sizlere. Amaaan demeyin. Önlem alın sosyal medyaya da inanmayın. Açıklamalar Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli yapılıyor ancak son açıklama ile korku komşularımdan ve etrafından duyduğum kadarı ile artmaya başladı. İlk koronovirüs pozitif çıktı bir erkek karantinaya alındı ailesi de risk taşıyabilir denilerek gözetim altında tutuluyor.

Kimler daha fazla korunmalı Okulların tatil edildiği ülkeler var koronovirüs nedeniyle Türkiye’de de önlem alan okulların olduğunu duyuyoruz bu konuda  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda koronovirüs için alınan önlemleri de geçtiğimiz gün anlattı. Okullar dezenfekte ediliyor.Belediyelerden bir bir açıklamalar geliyor otobüsler dezenfekte ediliyor.Hastanelerde ayrı bir önlem alınarak süreklilik arz eden hijyen dahada öne çıkmış durumda.Önlemlerin arttırılması hastaları korkutuyor demekki koronovirüs burada var diyorlar.Halbuki önlem alınıyor ancak olmayacak hastalık görünmeyecek diyebilirmiyiz? Elbette ki hayır ancak konuşmak yerine önlem almak en iyisi ve doğrusu olacak.

TV’lerde Sağlık Bakanı ne diyor? Hatırlatayım

İlgili Makaleler

“Bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir”

Koca, virüsün artış hızı Çin’de azalırken, diğer ülkelerde vaka sayıları artıyor. “Hastalığın ilk dönemlerinde tam olarak nasıl seyrettiği bilinmiyordu. Bugün daha net bilgiye sahibiz. Yakalananların yüzde 85’inin normal mevsimsel girip gibi geçirdiğini, yüzde 15’inin daha ağır seyrettiğini, özellikle riskli hasta grubunda ise ölüm oranlarının yüzde 15’e kadar ulaştığını, genellikle ölüm oranın yüzde 2’lerde olduğunu fakat 50 yaşına kadar ölüm oranın yüzde 0,2 yani binde 2 gibi düşük olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Dünya genelinde her yıl mevsimsel gripten 250-500 bin ölüm olduğunu ifade etmek istiyorum. Yeni koronavirüsün ortaya koyduğu tablo ile kamuoyundaki paniğin orantılı olmadığını da ifade etmek istiyorum.” Bakan Koca, İran’da vaka sayısının giderek arttığını, bu nedenle sınırda alınan tedbirlerin daha yoğun uygulandığını, bundan sonraki süreçte de uygulanmaya devam edileceğini bildirdi. Virüsün Türkiye’nin etrafındaki ülkeleri kuşattığını aktaran Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu enfeksiyon, bu salgın Türkiye’de görülmeyecek diye durum yok. Kapımızda salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Seyahat etmiş olan kişilerin bulaştırıcılığının yüksek olduğunu, o nedenle mümkün mertebe ev ortamında 14 günlerini tamamlamalarını, temas halinde olanların da bu anlamda buna riayet etmelerini ve insanlarla yakın temas içinde olmamalarını özellikle istiyoruz. Bir yerde biz bir bölgeyi karantinaya alamayız ama enfeksiyonun, salgının olduğu, bizim açımızdan karantina ülkesi olarak gördüğümüz ülkelerden gelmiş olanların 14 günlük zaman diliminde kalabalık ortamlara girmemelerini, evlerinde bu süreci geçirmelerini ve bu süreçte herhangi bir bulgusu olanların maskesini takarak sağlık kuruluşumuza müracaat etmelerini önemsiyoruz.”

Tehlike kapıda o halde önlem önlem önlem şart! Kendimizden başlayarak önlem alalım toplu alanlarda mümkün mertebe bulunmamaya çalışalım

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu