Köşe Yazıları

Ağız içi Yaralarım Nedenleri Nelerdir ?

Değerli okurlar, yemek, içmek ve konuşmayı zorlaştırarak  yaşam kalitesinde ciddi bozulma ve beslenme güçlüğüne neden olan ağız içi yaraları hastalarımızın  bizlere en sık başvurma nedenlerinden biridir.    Bugün, sizlerle ağız içi yaralarının nedenlerinden bahsedelim.

 

  • Aftlar: Ağız içi yaralarının önemli bir kısmını oluşturur. Aftlar;  sistemik yani tüm vücudu etkileyen bazı hastalıkların sonucunda gözlenebileceği gibi sadece ağız içini ilgilendiren hastalıklar sonucu da görülebilir.  Eğer kişide tekrarlayan aftlar  varsa “Behçet hastalığı”  mutlaka akla gelmeli ve hasta Dermatoloji uzman hekimi tarafından Behçet hastalığının diğer bulguları açısından değerlendirilmelidir.

 

İlgili Makaleler
  • Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyon hastalıkları özellikle de viral kökenli olanlar ağız içi yaralarına neden olabilir. Bunların başında “Herpes simpleks virüs” dediğimiz halk arasındaki adı ile “uçuk” mikrobu yer alır. Bunun dışında tüberküloz dahil pek çok enfeksiyon hastalığı ağız içinde yaralara neden olabilir.

 

 

  • İlaç yan etkileri: Ağız yaralarının önemli bir kısmı kişinin kullandığı ilaçlara bağlı olabilir. Eğer bir kişi aniden oluşan ağız yaralarından bahsediyorsa, o kişinin kullandığı ilaçlar mutlaka gözden geçirilmelidir.

 

  • Travma ve diş-diş eti problemleri: Yanlışlıkla ısırma, çeşitli yiyecekler, hatalı bir şekilde dişleri fırçalama, kırık dişler ve kötü protezler ağız içerisinde yaralanmaya ve travmatik yaralara neden olabilir.  Diş ve çene yapısında bozukluklar keza ağız yaralarına neden olabilmektedir.  Böyle bir durumda hastanın hem Dermatoloji  hekimi hem de  dişhekimi tarafından değerlendirilmeleri gerekmektedir.

 

  • Bazı iç organ hastalıkları: Pek çok sistemik hastalık ağız içi yaralarına neden olabilmektedir. İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, Çöliak hastalığı, çeşitli vitamin eksiklikleri, kansızlık ve tiroid hormon eksiklikleri ağızda tekrarlayan yaralara neden olabilen sistemik hastalıklardan sadece birkaçıdır.

 

  • Pemfigus: Bazı dermatolojik hastalıklar yani deri hastalıkları ağızda ağrılı  yaralar, cildimizde de yanık gibi içi sıvı dolu yaralara neden olabilir. Bu hastaların ağız dışında genital bölge ve göz gibi diğer organlarında da yaralar bulunmaktadır.

 

Değerli okurlar, yukarda da bahsettiğim gibi ağız içi yaralarının yüzlerce nedeni bulunmaktadır.  Bunların etraflıca araştırılması için öncelikle hastanın bir hekime başvurması gerekmektedir.  Ağız içi yaranın süresi, hastanın başka hastalığının olup olmaması, yaranın süresi, hastanın ağız ve diş hijyeni ve kullandığı ilaçlar mutlaka değerlendirilmelidir.  Ağız yaraları olan hastalarımızın öncelikle  sert, aşırı baharatlı ve  ekşi  gıdalardan uzak durmaları ve ağız ve diş hijyenlerine önem göstermeleri gerekmektedir.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler diler; sağlığınızı ihmal etmemenizi öneririm.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu