Özel Haberler

BAYRAM TEMİZLİĞİNİ YAPTINIZ MI HANIMLAR?

 

Kurban Bayramı’nı yaşadığımız şu günlerde hiç kuşkusuz hanımların en çok üzerinde durduğu durum bayram temizliği oluyor. Bayram öncesi başlanan temizlik, bayram boyunca da sürerken, doğru temizliğin püf noktalarını okurlarımızla paylaşıyoruz.

Sık sık temizlik yapılsa dahi bayrama olan temizliğin daha özenli olması her bayramların olmazsa olmazlarından biridir. Ancak çalışan bayanlarında varlığı düşünüldüğünde temizliğin kolay ve pratik olması için bazı çözüm yollarına ihtiyaç vardır. Bayram temizliğinde her yerin tertemiz olması, adeta temizlikten parlaması için bazı püf noktalarını bilmek yeterlidir. Bu konuda biraz programlı olmak ve temizliği kendi içinde kategorilere ayırmak günlerce uğraşılacak bayram temizliğinin bir günde bitirilmesini sağlar. Aynı zamanda bu öneriler aniden gelecek olan misafirler içinde oldukça işe yarayan önerilerdir.

Dağınıklıklar Toplanmalı

Etkili ve verimli bir bayram temizliği için ilk etapta ortalıktaki dağınıklığın toplanması gerekir. Çocuklu evlerde oyuncakların kutularına yerleştirilmesi, kanepe üzerinde kalmış olan kişisel bakım eşyaları ve kitap gibi birçok dağınıklık yerin bulduğunda temizlik yapması daha kolay olacaktır. Tüm evin temizleneceği günlerde evin tüm odalarını aynı anda temizlemeye çalışmak yerine belli bir sıraya koymak, büyük ölçüde vakitten tasarruf edilmesini sağlar.

Ekipmanlar Hazırlanmalı

Temizlik için yeterli düzene kavuşmuş olan evlerde bayram temizliği için gerekli ekipmanlar eşliğinde temizlik oldukça keyifli olacaktır. Bayram temizliğinin vazgeçilmezi olan cam silme işini ilk sıralara koymak yorucu olan bu aşamada daha etkili temizlik yapılmasını sağlar. Cam silerken camların her zamankinden daha fazla parlaması için silme suyuna tuz karıştırılması uzun süre silinmemiş ve aşırı kirli camların çok daha kolay temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda tuzun camlara vereceği parlaklık sayesinde bayram boyunca tüm misafirler camların ışıldamasına hayran kalacaktır.

Püf Noktaları Bilin

Detaylı bayram temizlikleri birçok bayanın gözünde büyür de büyür. Doğru püf noktaları ile temizliğe başlandığında hiçte büyütülecek bir iş olmayan bayram temizliği için, temizliği kolaylaştıran deterjanlar büyük ölçüde temizliğin zamanını kısaltmaktadır. Camları silinen odayı elektrikli süpürge ile süpürdükten sonra yerlerin kokulu bir deterjanla silinmesi, odanın uzun süre temiz kalmasını sağlar. Ayrıca bayram temizliği öncesinde tüm halıların halı yıkamaya verilmesi, temizlikten sonra geldiklerinde tertemiz bir şekilde serilmelerini mümkün kılar.

Koltuklar Silinmeli

 

Bayramda misafirlerin ağırlanacağı koltuklarında göze temiz görünmesi oldukça önemlidir. Örtü ile muhafaza edilmeyen koltuk ve kanepelerin tozdan ya da kirden nasiplerini almaları kaçınılmazdır. Özellikle çocuk varsa koltuk üzerindeki ufak çikolata lekelerinin zorlanmadan çıkması için etkili deterjanlara ihtiyaç vardır. Bastırmadan temizlenmesi gereken koltukların tertemiz olmaları için silme suyuna çamaşır suyu katılması, tüm lekelerin kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Genelde örtü ile lekelerden korunmuş olan koltuklar için nemli bir bezle toz alma işlemini yapmak yeterli gelecektir.

Bayramda 30 Dakikada Temizlik

 

Evin girişine öncelik verin: Bir kitap, yalnızca kapağına bakılarak yargılanamaz derler, ancak vitrin her zaman önemlidir.

Bu yüzden işe evinizin vitrininden, yani giriş kapınızdan / bahçenizden başlayın.

Mis gibi kokmak önemli: Misafirleriniz evinize adım attığında ilk olarak kokuyu hisseder, bu bilimsel bir gerçek

Evde kötü kokuların oluşmasına sebep olabilecek yerlerin mutfak ve banyo lavaboları olduğunu unutmayın. Onun da çok pratik bir çaresi var

Lavabolara bir miktar sirke dökün ve 5 dakika bekletin. Ardından bol bol su akıtınca kötü kokuların yok olduğunu göreceksiniz.

Eğer atılmayı bekleyen çöpünüz varsa derhal en yakın konteynıra koşun ve oturma odanıza hoş kokulu bir mum yakarak sıcak bir ortam yaratın.

Ortalığı toplayın: Çocuklu bir aileyseniz ortada duran tüm oyuncakları bir sepete atıp odaya kaldırın

Yeterli oturma alanı olduğuna emin olun: Aslında bu konu, misafirlerinizin kaç kişi olacağına da bağlı ama yine de tedbiri elden bırakmamak lazım

Fazla kişi gelmeleri ihtimaline karşı puf ve hatta yer minderlerinizi hazır edin

Stokları kontrol edin: Olur da misafirleriniz tuvalete gitmek isterse, tuvalet kağıdı olmayan bir durumla karşılaşmaları pek hoş olmayacaktır

Misafirleriniz için temiz havlu çıkartmayı da ihmal etmeyin.

Atıştırmalıkları hazırlayın: Aslında yalnızca bayram gibi özel günler için değil, her zaman beklenmedik misafirlerin gelme ihtimalini düşünerek çayın yanında ikram edilecek meyve suyu, kek, kraker gibi atıştırmalıklar bulundurmanızı öneririz

Toz al – Süpür – Parlat: Klasik bir ev temizliği ritüeli olabilir, fazla vaktinizi almaması için altın değerinde öneriler;

yalnızca misafirlerinizin gireceği oturma odası ve/veya salon, hol, banyo ve koridora yapacağınız bu işlemler evinizin mis gibi görünmesini sağlayacak ve en fazla 7 dakikanızı alacak!

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu