Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BEYNİ YORULANLAR; KENDİNİZE DİKKAT EDİN!

 

Kaslar yorulur, karaciğer yorulur, mide yorulur ve daha pek çok yer yorulur da beynimiz yorulmaz mı? Elbette yorulur. Özellikle yaş aldıkça beyin yorulur, karışır ve şaşkın hale gelebilir. Ve bu durumları bazı koşullar daha da hızlandırır. İşte bu nedenle nasıl yaşlanırken sağlıklı olmak için, organlarımızı korumak için bir takım önlemler alıyorsak bu çabalarımıza beyinde dahil olmalıdır.

Beynin daha randımanlı ve etkili çalışması için hayatımızda dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında iyi bir uyku gelmektedir. Uykusuzluk beyni çok yoran durumlardan birisidir. Yine beyin yorgunluğunu arttıran fibromiyalji, lupus, multipl skleroz (MS) gibi bir tanı aldıysanız dikkatli olmalı ve beyninize daha özen göstermelisiniz. Ve elbette stres; beyni en negatif etkileyen, en yoran durumlardan biridir. Kadınların vücutlarında dönüm noktası yaşadıkları menapoz da çeşitli hormonal aktivitelerin değişimi ile beyinde bir takım sıkıntılara yol açabilir. Ancak daha sonra bu sıkıntılar hormonların tekrar dengeyi bulmasıyla toparlayabilir.

Şeker beyinde bir enerji deposu olup şeker hastalığı gibi bir durumda görülen dalgalanmalar beyin yorgunluk semptomlarına yol açabilir. Güçlü bir beyin için dengede olması gereken elbette sadece şeker değil. Magnezyum, B12 vitamini, su beynin diğer önemli besinleridir. Elbette ilaçların beyne yaptığı etkiyi de unutmamak lazım. Bazı ilaçlar beyinde karışıklığa yol açabilmektedir.

Peki beynimizi korumak için ne yapalım? İlk olarak iyi bir uyku, ardından kullanıyorsanız sigara ve alkolü azaltmak hatta kesmek çok isabetli olacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemlidir. Diyetinizde mutlaka balık, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalara yer vermelisiniz. Elbette stresle mücadele çok önemlidir.

Huzurlu ve berrak beyinlere….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu