Köşe Yazıları

Bilgisayar Bağımlılarına Nasıl Müdahale Gerekir?

Bilgisayar Bağımlılarına Nasıl Müdahale Gerekir?

‘Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı’ raporlarına bakıldığında, çocuk ve gençler arasında internet kullanımının bağımlılık haline geldiğini gözlemliyoruz.

Özellikle ortaokul ve lise çağındaki 12-18 yaş grubunun büyük risk altında olduğunu belirten rapporlarda, sosyal becerileri gelişmemiş, yüz yüze görüşmelerde güçlük çeken, fiziksel görünüşünden memnun olmayan ve ilişkilerde kendine güvenmeyen bireylerde internet bağımlılığı daha belirgin olduğu nelirtiliyor.Bu konuda bağımlılıkla mücadelede mücadelede ailelerin desteğinin çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir

Geçtiğimiz haftalarda Balıkesir Valiliği de uyuşturucu ile mücadele konusunda aile desteğinin önemine dikkat çekmiş ve annelere seslenmişti. Orada da dikkatimi çeken nokta bağımlıların genellikle evde kullanım ve annelerinin ev hanımı olmaları her hangi bir işte çalışmadıkları bvir araştırmada belirtilmişti. Şaşılacak iş evdesiniz çocuğunuzla ilgileniyor musunuz? Sorusunun cevabındaki her bir ayrıntı önemli diye düşünüyorum.

İlgili Makaleler

Çocuklarımıza internet veya bilgisayar başında vakit harcarken neleri kaçırdıklarını birilerinin anlatması gerekiyor. Çalışmada, bir kişinin internet bağımlısı olup olmadığının nasıl belirlenebileceği ile ilgili belirtiler şöyle sıralanıyor: “İnternet bağımlısı bir kişi bilgisayar ve internet kullanımı ile ilgili etkinliklerden zevk alır. Kullanma esnasında mutluluk. İnternet ve bilgisayar kullanılmadığı zamanlarda ise söz konusu bireylerde keyifsizlik, kaygı ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Ayrıca bu kişiler sosyal, ailevî ve iş çevresindeki kişilere yeteri kadar vakit ayıramaz. Kişisel ilişki, başarı ve maddî konularda risk almazlar. Günlük yaşamın büyük bölümünü de bilgisayar başında geçirirler. Bilgisayar ve internet kullanmadıkları zamanlarda çalışma hayatlarında zorluk ve performanslarında düşme yaşanır. Tatillerde ise dizüstü (laptop) kullanma, bilgisayarı gün boyu açık tutma. Elektronik postalar kontrol edilmediğinde huzursuzluk hissetme gibi belirtiler söz konusu.

Bağımlılık nasıl tespit edilir?

Kullanıcılar şu sorulara ne yanıtlar veriyor?

İnternete her gün mutlaka giriyor musunuz?

İnternette git gide fazla geçiriyor musunuz?

Bilgisayar kullanma zamanınızda bir azalma olduğunda bir sıkıntı yaşıyor musunuz?

Başka insanlar sizin bilgisayar başında çok zaman geçirmenizden şikâyetçi mi?

İşinizi, sevdiklerinizi ve daha önce zevk aldığınız şeyleri internette olmak için ihmal ediyor musunuz?

Ailenize ya da sevdiklerinize internette geçirdiğiniz zaman ve yaptıklarınız ile ilgili yalan söylüyor musunuz?”

Bilgisayarı yasaklamayın!

Çocuklarınıza bilgisayar ve internet kullanımını kesinlikle yasaklamayın. Ancak kullanırken yakınlarında olun. Girip çıktığı siteleri yakından takip edin. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, ortak kullanım alanına kurun. Kendi alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Çocuğunuzun örnek alabileceği bir kişi misiniz? Onlarla etkin iletişim kurun ve kaliteli vakit geçirin. Bağımlılık noktasında bazı endişeleriniz varsa uzmanlardan mutlaka destek alın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu