Köşe Yazıları

Evde Kal Türkiye!

Evde Kal Türkiye!

Aralık 2019’dan itibaren Çin’de başlayıp tüm dünyaya hızla yayılan bir salgının kurbanı olup eve kilitlendik son zamanlarda. 2020 yılı Ocak ayında çok konuşulan, Çin’den sonra İtalya’ya hızla yayılan, şubat ayında Türkiye’ye bulaşıp da mart ayında salgın nedeniyle ara tatile girdiğimiz süreçte bir virüsle “Koronavirüs” ile savaşmaya başladık. Pandemik ve yeni tip bir virüsle, maskelerle tanışacağımız elbet kimsenin hayaline bile gelmezdi. Bir nevi kuşlar kafesten uçup da gökyüzüne hürce göçerken insanlar evlerinde kafese kilitlendi.

Minicik, gözle görünmeyen bir virüs nasıl da insanlığı tedirgin etti. Bir virüs ki kendisi tüm dünyayı hızla gezerken insanları eve kapattı ibret olsun diye. Karamsar düşünmeyi bir kenara atarak uzmanları dinleyip evde kalmak en güzelidir. Çocuklarımızı, bebeklerimizi, kronik hastalığı olan bireylerimizi, yaşlılarımızı özenle korumak gerekiyor öncelikle. 13 Mart 2020 Cuma günü yürürlüğe giren, 14 Mart 2020 Cumartesi-15 Mart 2020 Pazar hafta sonu itibariyle yaygın eğitim kurslarının iptaline ve ertelenmesine karar verilen, üniversitelere üç hafta karantina tatili izni verilen, 16 Mart 2020 Pazartesi itibarıyla Türkiye’nin 81 ilinde resmî tatile girilip de okulların tatil edildiği süreçte 14 günlük karantina tatili için hazır olduk.

İlgili Makaleler

20 Mart 2020 Cuma, Müslüman bir ülke olan Türkiye’de camiler bile salgın edeniyle kapanma sürecine girince yurdumun insanı bir garip oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti insanı ilk kez bir Cuma namazına cemaatle katılamadı. İmamların yüreği buruk, Cuma hutbesi öksüz, safların dolmasını bekleyen cemaat yetim idi. Toplu mekânlarda virüs hızlıca yayıldığı için, can sağlığı için bir süreliğine kutsal mekânları yalnız bırakmak zorunda kaldık. Mikrofondan sessizce ezanı okuyup da kendi kendine camiden ayrılan din görevlilerini düşünmeli bir de. Peygamber efendimiz zamanında yaşanan salgın hastalık döneminde de bunlar yaşanmış ve önce can sağlığı düşünülmüş

Biz hep güzel bir ülkeydik zaten. Hele ki bir virüs salgınında hangi siyasî patiden, hangi dinî mezhepten, sağ ya da sol fikirden olursak olalım birbirimize yetebiliyorduk aslında. Evet, bir virüs ki kendisi tüm dünyayı hızlıca seyahat ederken insanları kafes gibi evlerine kapatabiliyor. Sağlığımız için sabırla evlerimizde kalalım hadi! Evde kal! Evde kal Türkiye!

 

 

 

ELİF YAVAŞ

 

20 Mart 2020- Cuma

 

Koronavirüs (Kovid-19) Karantina Döneminin Birinci Haftası

* Müslüman Ülkemiz Türkiye’de Toplu Kılınan Cuma Namazı, Salgın Nedeniyle Karantinada Kılınamayınca Bu Hafta İlk Kez Camiler Cemaatsiz Kaldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu