Görüntülü Haberler

Çeliğin Dilinden Anlayanlar

Ceyhun Usta 17 yıldır, alüminyum imalat üzerine çalıştığı işyerinde Kahramanmaraştan gelen hammaddeyi işlediklerini söyledi. Ürünü alıp kalıplara döküyor ve şekil vererek tencere tava elde ediyoruz diyen Usta, daha sonra perçinleme dediği oyma işleminin gerçekleştirildiğini söyledi.

“Çeşit Kalıba Göre Değişiyor”

Ceyhun Usta ,“bu ürünler çeşit çeşit çaydanlık, tencere, tava, tepsi her birinin ayrı ayrı kalıpları var. Levhalar boy boy geliyor. Bunları sıvama yapıp parlatıp satışa sunuyoruz. Satışlar şuan durgun. Bizim işimiz genellikle yaz döneminde daha göze çarpar bir alışverişin olduğu işlerle öne çıkar. Yazın Salça tavası, Pekmez tavası olsun bunlar iyi gidiyor yani kışın işlerimiz biraz daha durgun oluyor” dedi.

“Babama Destek İçin Burdayım”

Baba mesleğini sürdürdüğünü belirten Usta “ kendim aslında sıhhi tesisatçıyım. 100’üncü yıl okulu mezunuyum. Ama bu işi tercih ettim.  Babama yardım olsun istedim. Yaz dönemi özellikle bayram öncelerinde baklava tepsisi siparişi çok alıyoruz ve yine bayram dönemlerinde ve özellikle Kurban bayramı geldiğinde kavurma tavası işi yoğun oluyor. “şeklinde konuştu.

Alimünyum 2

Çaydanlık Nasıl Yapılır?

Ceyhun Usta, “Çaydanlık imalatında önce bir sıvamadan geçiyoruz. Ondan sonra emzik takılıyor sonra parlatma işlerine giriyor. Sonra sap çakıyoruz kapaklarını ayrıca yapıyoruz. Sonra ambalaja sarıp satışa sunuyoruz. Çelik bir yumurta tavasının fiyatı 25 TL. Ucuz olmasının sebebi ise alüminyum malzemenin çok fazla değerli olmaması. Fiyatında uygun olması müşterilerin tercih etmesine neden oluyor. Şimdi herkes alüminyum zehirler düşüncesinde ancak  biz senelerdir ürünlerimizi kendimiz kullanıyoruz. Herhangi bir sağlık sorunu da Allaha şükür yaşamadık.” Dedi.

Yemeklerin Tavaya Yapışmaması İçin İpuçları

Ev işleri arasında konu temizliğe gelince en yorucu alanın mutfak olduğunu biliriz. Bu her gün bir kaç kere yapılması gereken ve bazen uzun zaman alan bir iştir, özellikle de her şeyi yerine koymak bunun bir parçası olunca. Yemek yapmaktan zevk alan insanlar belirli görevleri kolaylaştıracak düzinelerce hile bilirler, ancak diğer insanlar sadece sıkıntı ve stres yaşarlar. Mesela, yemek pişirme malzemelerini temizlerken tavalara yapışıp kalan yağ ve yemek artıklarını hepimiz biliriz. Tavanıza biraz zeytinyağı koymak yemeklerin yapışmasını önlemek için çok faydalıdır. Tavaya biraz yağ dökün, kağıt peçete yardımıyla yayın ve yemeğin yapışma potansiyeli olan her yeri iyice yağlayın. Yemeği pişirmek için tavaya koymadan önce yağı ısıtın. Dikkatli olun, yağı yakmayın! Biraz tuz ekleyin. Alüminyum tencere ve tavalar, metalin özelliğinden dolayı yiyeceklerin yapışmasına daha elverişlidir. Bu problemden kaçınmak için tavanıza biraz ayçiçek yağı ve tuz ekleyin. Her yere yayıldığından emin olun. Tuzu aşırı kullanmayın çünkü tadı yemeğinizin tadını bastırabilir. Eğer çok eklediğinizi düşünüyorsanız, tavayı ısıtmadan önce bir peçete yardımıyla fazlasını alın.

 

Mutfak İçin Önemli Bilgiler

Alüminyum ve benzer metallerle yapılan tencere ve tavalara yiyeceğin yapışmaması için yüzeyin tamamen kapalı olması gerekir. Bir diğer yararlı seçenek ise tavaya biraz yağ koymak, ısıtmak ve üstüne bir atımlık elma sirkesi eklemektir. Düşük ateşte tutun ve tarifinizi pişirmeye başlamadan önce sirkenin tamamen uçmasını bekleyin. Gerçek tereyağı kullanın. Gerçek tereyağındaki besleyici ögeler vücut sağlığı için önemlidir. Ayrıca bununla yemeklerin tavaya yapışmasını da önleyebilirsiniz. Nerede yapıldığına göre tereyağındaki vitaminler, yağ asitleri, mineraller ve antioksidanlar değişkenlik gösterir. Yemek yapmadan veya yumurta, sosis ve benzeri yiyecekler pişirmeden önce bir çay kaşığı tereyağı kullanın. Yanmasını önlemek için ısıyı orta seviyede tutun ve bir tutam tuz ekleyin. Metal sünger kullanmayın. Metal süngerler alüminyum tavalardaki gözeneklerin artmasına sebep olur ve yapışmaz yüzeye zarar verir. Yumuşak süngerler kullanın, böylece tavalarınızı daha iyi koruyabilirsiniz. Yemeklerin tavaya yapışmasını önlemenin asıl sırrı, tavada yemek pişirirken sürekli az miktarda yağ eklemektir. Eğer kuruduğunu fark ederseniz, hemen biraz yağ ekleyin ve eşit şekilde yayın. Bu basit hileleri takip ederek tavalara yemek yapışmasını önleyebilirsiniz.Fatma Kara’nın haberi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu