Köşe Yazıları

ÇILGIN DEDİKODULAR

Çılgınlıklar veya bir şeylere karşı büyük ilgi duyma her zaman gelip geçici heveslerin farklı bir yönde yeniden şekillenmesi mi acaba? Geçici heves çılgınlık yapmanın başka bir adı mı? Dönem dönem hepimizin çılgınlık yaptığı zamanlar olmuştur. Peki halen çılgınlık diyeceğiniz kaç alışkanlığınız var.Ya da var mı? Mesela tuhaf saç uzatma, sıradışı kıyafetler giyme,ilginç oyun ya da oyuncaklarınız gibi…Teddy Bear oyuncak ayıyı hepiniz bilirsiniz.Bu oyuncak ayının çılgınlığı 1900’lü yıllarda başlamış.Action Men çılgınlığı ise tam 40 yıl popüler kalmış.Benim çocukluk dönemimim çılgın karakterleri Ninja Kaplumbağalardı. Bu karakterlerin kıyafetleri,oyuncakları,oyun kartları,etiketleri ve daha aklıma gelmeyen bir çok ticari ürünü vardı. Sonraları ülkemizde ve dünya da Power Ranger karakterleri de çılgınlık boyutuna geldi.Bazı çılgınlıklar zaman zaman kaybolup tekrar ortaya çıktı.Mesela Yo-yo oyunu ya da scooter çılgınlığı gibi…Bu yazımızda işte bu çılgınlıkların enlerine bir göz atacağız. Dönem dönem neleri çılgınlık boyutunda yapmış insanoğlu gelin birlikte bakalım.

* Bir dans maratonu en fazla kaç saat sürmüş olabilir. Yani bir dans gecesine katılıp çılgınlar gibi kaç saat dans edebilirsiniz? Dünyada bugüne kadar en uzun süren dans maratonu tamı tamına 3.000 saat sürmüş. Geceye katılan insanlar çılgınlar gibi hiç durmadan dans etmişler.Bu dansların içinde 1920’lerde “Charleston” yapmak en büyük dans çılgınlığıymış.

* Az önce zaman zaman kaybolup tekrardan ortaya çıkan çılgınlıklardan bahsetmiştim. Bunlardan biri olan Yo-yo ilk olarak 1920’lerde ortaya çıkmış.Daha sonra 1960’larda tekrar popüler olmuş Ve son olarak 1990’lı yıllarda 3.kez popüler olup dönemin hemen hemen tüm insanlarının elindeymiş.Filipin dilinde kullanılan yo-yo,Filipinlerde insanlar tarafından silah olarak kullanılıyormuş.

İlgili Makaleler

* Punkçılar 1970’lere adeta damga vurmuş.Aslında halen popülerliğinden bişey kaybetmeyen punk modası aslında bir düşkünlük olarak başlamış.Aşırı fermuarlı elbiseler,güvenle iğnelenmiş piercingler,halkalar ve zincirler,sivri uçlu saçlar özgürlüğü ifade ediyormuş.

* Halen devam eden bulmaca çılgınlığı ilk defa 1913 yılında New York World Gazetesinde yayınlanmış. Dünyada ki bu ilk bulmaca da 32 ipucu varmış.Bugüne kadar ki en büyük bulmaca ise tam 12 bin ipucundan meydana geliyormuş.

* Bir döneme damgasını vuran en ilginç çılgınlığın piyano parçalamak olduğunu duymuş muydunuz? Evet evet bir dönem insanlar çılgınlar gibi piyano parçalıyorlarmış.

* Dövme genelde eğlence,aşk veya vücut sanatı olarak yapılır.Aslına bakarsanız bence en çılgın alışkanlıklardan biridir. Bugüne kadar bir insan kendi vücudunun ne kadarlık bir bölümüne dövme yaptırmış olabilir?Tamı tamına yüzde 99,9’luk bir bölümüne dövme yaptıran insan sayısı hiç de azımsanacak bir durum değil bence.

* Barbie bebek çılgınlığını bilmeyen yoktur. Tam adı “Barbara Millicent Roberts” olan bu bebek ilk olarak 1959 yılında satışa çıkmış ve hayatımıza girmiş. O günden beri de hayatımızda olan bu bebeğin bugüne kadar tam 2.000 çeşit farklı türü üretilmiş.

* Hula-hop çılgınlığı hala devam ediyor. Yeni yürümeye başlayan çocuklardan tutunda dede olmuşlara kadar herkesin yapabildiği bu çılgınlık Hawai’de bir dans biçiminin adından geliyormuş. Dansın ismi yani Hola-hop şaşırıp kalma anlamına geliyormuş.

* Elektrikten çok uzun bir süre önce bir tür bugünkü Pinball makinesine benzer bir alet icat edilmiş. Pinbal çılgınlığının kökeni işte taa o zamanlara dayanıyormuş. Özellikle İspanya’da çok popüler olan bu çılgınlık bugün ülkemiz dahil dünyada ki bütün alışveriş merkezlerinde ve eğlence parklarında bulunuyor. Bu oyunu kumarbazlık derecesinde oynayan halk ise Çinlilermiş.

* Yüksek topuklu ayakkabılar moda dünyasına 1600’lü yıllarda girmiş ve bir daha da asla çıkmamış. Bu çılgınlık 1970’li yıllarda biraz değişikliğe uğrayarak platform üzerine oturtulmuş ve yeni bir görünüm kazanmış. İşte o yıllardan sonra 1990’lara geldiğimizde artık alevli pantolonlar altında giyilen platform topuklar iyice moda olmuş. Ülkemizde bu topuklar kullanan en çılgın ünlümüz rahmetli Zeki Mürendi…

* Vücuduna tam 290 piercing takan kadın en çok piercing bulunan kadın olarak tarihe geçmiş.

* Hepiniz kolleksiyon yapmışsınızdır. Bugüne kadar ki en çılgın kolleksiyon sizce ne olabilir. Yazımın sonunda son bilgi olarak bunu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bir çılgın, domuz şeklinde farklı bir sürü kumbara toplayarak çok ilginç bir kolleksiyon sahibi olmuş.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu