Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

ELLERİN Mİ TİTREDİ?

Ellerde görülen titreme sorunları son yıllarda gittikçe arttı. Peki niye ellerimiz titrer, bu önemli bir sorun mudur? Cevabım evet bazen önemli olabilir. O nedenle ellerde titremesi olan her hasta mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Halk arasında en çok el titremeleri için söylenen ve bilenen hastalık Parkinson olsa da aslında neden bu değildir. En sık el titreme nedeni esansiyel tremor dediğimiz aileden geçişli basit el titremeleridir. Bu titremeler genelde iki elde de olup özellikle yemek yerken, su içerken, yazı yazarken kişiyi rahatsız eder. Bir diğer neden evet Parkinson hastalığıdır ki bu durumda titreme genelde tek elde başlamaktadır ve istirahat halindeyken daha ön plana çıkmaktadır.

Bunlar dışında tiroid hastalıkları da sık görülen diğer nedenlerden biridir. O nedenle mutlaka tiroid testlerinin el titremesi problemlerinde değerlendirilmesi şarttır. Aşırı tüketilen kahve yine ellerde titreme nedenidir. Kan şekerinin düşmesi bazen sadece ellerde titreme ile kendini gösterip sonradan başka şikayetlerin de eklenmesi ile kendini gösterebilir. Bazı kullandığımız ilaçlar da bizde titremeye neden olabilir. Özellikle çoklu ilaç kullanımınız varsa mutlaka bunları hekiminize göstermelisiniz.

Ellerde titreme yapan daha pek çok neden sayabiliriz ki bunların çoğu nörolojik hastalıklar nedeniyle görülen durumlardır. Bu nedenle el titremelerinde mutlaka bir nörolog sizi değerlendirilmelidir. Hepinize ellerinizin titremeyeceği sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu