Köşe Yazıları

Gülelim Güldürelim Dünya Kimseye Kalmaz

Gülelim Güldürelim Dünya Kimseye Kalmaz

Gülmek kan akışını iyileştirir, stres hormonlarını kontrol eder ve biraz egzersiz sağlarlar. Ayrıca gülmenin kalp, beyin ve akciğerler gibi organlara bir uyanış çağrısı sağlamasıyla harekete geçmesi için uyarmış olur.

Bugünlerde de her zaman olduğu gibi bir tebessüm düşünceleri, niyetleri veyahut hayata bakış açısını bile değiştirebilir diyorum. Gülmek iyileştiricidirler. Üstelik gülümsemek ve gülmekle ilgili yapılan ve dile getirilen pekçok araştırma yada sözler var. Yapılan bir araştırma gülmenin sindirimi kolaylaştırdığını ve bağırsak sendromunu hafifletmeye yardımcı bir terapi görevi gördüğünü ortaya çıkarmış. Gülmek sağlık harcamalarında %30’a kadar kar sağlamaya neden olur. Batı Japonya’daki doktorlar bir keresinde yaşlı insanlara hem fiziksel çalışmalar. Hem de gülme terapisi içeren kapsamlı tıbbi programlar sağladılar. Faydalananlardan yaklaşık %92’si programa katıldıktan sonra yıllık tıbbi harcamalarının %30 oranında düştüğünü belirtmişler.

***

Gülmek akciğer kapasitesini artırır ve kirli havayı dışarı itip daha fazla temiz havanın içeri girmesini sağlayarak. Akciğerlerinizi temizler. Gülmek uzun uzun nefes vermenize neden olarak kan dolaşımınıza dahil olan oksijen miktarını artırır. Araştırmalara göre gülmek özellikle erkeklerde kişisel öz saygı üzerinde çok büyük etkiye sahip. Mesela birisi bir erkeğin şakasına güldüğünde bu durum erkeğe onur hissi verir. İnsanların mantıklı düşünmesine neden olması bir yana, gülmek yaratıcılığı da teşvik eder. Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki gülmek yaşam süresini artırıyor. Hatta araştırmacılar 20 yıllık bir çalışma sonucunda. Hayatta daha pozitif bakış açısına sahip olanların 7.8 yıl uzun olduğunu ortaya çıkarmışlar. Bunca araştırmaya sessiz kalmamak gerek. Gülelim Güldürelim dünya kimseye kalmaz…

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu