Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

İdrar Kaçıran Bir Kadın: Bu Normal Mi?

İDRAR KAÇIRAN BİR KADIN: BU NORMAL Mİ?

 

 

 

 

Kadınların aralarında hep konuştuğu ama nedense bunun için hiç bir şey yapmadığı bir konudur idrar kaçırma. Bunun nedenleri ise bana göre; utanma, nereye, hangi doktora gideceğini bilememe veya bu durumu normal olarak kabul etmeleridir. Fakat bunların hepsi yanlış düşüncelerdir. Şunu söyleyebilirim ki eğer idrar kaçırmanız varsa lütfen hemen bir doktora başvurun. Peki kime, hangi doktora derseniz ilk olarak kadın doğum bölümüne gitmenizi tavsiye ederim. Ardından da bir fizik tedavi doktoruna. Ne fizik tedavi mi der gibisiniz haklı olarak.  Evet fizik tedavi! Neden mi? İşte cevabı…

 

Kadınlarda idrar kaçırmanın en sık nedeni aslında çeşitli nedenlerle gelişen idrarı tutan kasların gevşemesidir.  Yeri gelmişken bu nedenleri de size kısaca sıralamak isterim. İlk sıralarda şeker hastalığı, sık kabız olmak, idrar yolu enfeksiyonu geçirmek gelmektedir. Diğer nedenler arasında ise; şişmanlık, sık öksürük, kafein, sigara ve alkol tüketmek, çeşitli idrar söktürücü ilaçlar, gebelik ve çok sayıda normal doğum yapmak yer almaktadır. Bu saydığımız durumlar kişilerin idrar tutan kaslarında zayıflığa neden olarak ya sık idrara çıkmaya ya da gülme, öksürme gibi aktivitelerle hemen idrar kaçırmaya yol açmaktadır.

 

Temel sorun ya sık idrara gitme hissi veya küçük küçük idrar kaçığıdır. İşte bu noktada hangisinin siz de olduğu önemlidir. Çünkü bu iki durum kısmen farklı yöntemlerle tedavi edilmektedir. Ancak her iki durum da hastalara fizik tedavi verilerek kaslar güçlendirilmektedir. Peki neler mi verilir fizik tedavi olarak? Tabii ki ilk olarak iyi bir egzersiz programı ve beraberinde elektriksel akımlar, manyetik alan ve geri-bildirim tedavileri verilmektedir. Bu uygulamalar yanında mutlaka düzenli bir yaşam tarzı, tuvalet eğitimi ve uygun bir diyet programı da ilave edilmelidir.  İlaç yok mu diye sorarsanız elbette var. Ancak bunlar kesinlikle doktor kontrolünde ve önerisi ile kullanılması gereken ilaçlardır. Tüm bu tedaviler yanında bazen ameliyatlarda gerekli olabilir. İşte bu noktada size bir kadın doğum veya üroloji uzmanı yardımcı olacaktır.

 

Sonuçlar nasıl peki derseniz size şunu söyleyebilirim ki genelde yüz güldürücüdür. O nedenle sizi işinizden, yaşamınızdan alıkoyan bu sevimsiz tablodan kurtulabileceğinizi bilin ve lütfen hiç çekinmeden bir doktora başvurun. Çünkü bu normal, her kadının yaşadığı bir şey değildir.

 

 

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu