Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

İYİLİK YAP, İYİLİK BUL!

Bu enteresan başlığın sağlıklı olmakla veya sağlığımızla ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim! Ama var; sağlıkla iyiliğin çok ilgisi var. Hep sağlıklı yaşlanmak, sağlıklı yaşamak için yeme, içme, rutin testler vb. şeylerden bahsedip dururuz. Fakat atladığımız çok önemli bir nokta daha var ki o da ruhumuz ve ruhumuzun sağlığı. İnsan vücudu çok karmaşıktır. Vücudumuz sadece maddelerden oluşmaz bir de manevi tarafı vardır. İşte bu tarafta yaşanan sıkıntıların bizlerin organ ve dokularında ciddi hasarlara neden olabileceğini unutmayın. Peki ruhsal sağlık için neler yapalım diye sorarsanız işte cevabım.

İlk olarak düzenli bir uyku diyebilirim. Çünkü düzenli ve yeterli uyku immun sistemimizi güçlendirir, ruhsal olarak bizi mutlu eder ve bizi obeziteden korur.  Bir diğer önemli nokta duygusal zekamızı geliştirmektir. Yani kendine güvenen, hedefleri olan ve bu yolda dürüstçe çalışan, esnek bireyler olmaya çalışmalıyız. Dikkatinizi yaptığınız işe verin ve işinizi kendinize olan saygınızdan ötürü yapın. Ancak bunu yaparken de sadece hayatın sizden ibaret olmadığını hatırlayın.

Bazen bir şeylere bir dakika ara verin. Aslında bu benim de maalesef çok yapamadığım ama hep yapmak için gayret gösterdiğim bir öneri. Bunu özellikle yaşamı ve küçük anları görmek, şükran duymak için yapmamız gerekir.

Hayatınızdan şekerli yiyecekleri mümkün mertebe çıkarmak sizi daha mutlu ve hafif hissettirecektir. İnanın bana bunu ben kendim de denedim ve kesinlikle tavsiye ederim. Doğal şeker, doğal tatlılar; bunları deneyin.

Egzersiz yapın; ama sıkıcı olanlardan değil, yaparken zevk almadıklarınızdan değil. Tam aksine yaparken sizi mutlu eden, eğlendiren egzersizler bulun. Bence en önemli maddelerden biri; telefonunuzdan ne zaman uzak duracağınızı bilin. Bir arkadaş ortamındasınız, herkes sohbet ediyor, bir şeyler anlatıyor ama siz bazı çalışmalarınıza göz atıyor, e-mail ve whatsapp sorunlarını cevaplıyorsunuz. İşte bu ruhu yormanın, arkadaşlarınızı kırmanın en kolay yoludur. Sohbet ortamında yapabileceğiniz en kaba hareketlerden biridir bu.

Yeteri kadar su için. Unutmayın su hayattır, parlaklıktır, canlılıktır. İyi yemekler yiyin ve hayatınızı yemeğe odaklamayın; öğünlerinizi azaltın, ruhunuzu yoğunluktan arındırın.

İnanın, inançlı olun. İnanmak, güvenmek, tevekkül etmek çok güzel duygulardır. İnsanı hafifleten, ruhu dinlendiren duygulardır.

Endişeli olmayı bırakın, sürekli her şey için A, B veya C planınız olmasın. İnsanlara iyilik yapın. Sizden yardım isteyenleri geri çevirmeyin. İyilik yapmak ve iyi düşünmek kişiyi hafifletir, mutlu eder. Unutmayın stres ve gerginlik günümüzün en önemli ölümcül ajanlarıdır.

Hayatınıza, kendinize iyilik yapın ki vücudunuz da size iyilik yapsın. Sağlıklı, iyilik dolu günler dinlerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu