Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KONTROLÜ KAYBETME!

 

Aşırı terliyorsun, titriyorsun ve hatta nefes alamıyorsun, bir süre sonra da vücudunu artık kontrol edemiyorsun; hiç başına geldi mi? Cevap evet ise bunun adı panik atak olabilir. İyi de niye oluyor bu kontrol kaybı, panik atak derseniz işte cevabı. Hayatımızın bir döneminde hepimiz ciddi stresler yaşayabilir ve artık bu streslerle başa çıkamayabiliriz. İşte bu noktada panik atak başlar ve bu ataklar çok korkutucu olabilir. Panik atak durumunda hastanın baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve sanki kalp krizi geçiriyormuş gibi bir tablo ortaya çıkabilir. Bunlar dışında hastada boğulma hissi, mide bulantısı, vücutta karıncalanma hissi, kollarda uyuşma gibi şikayetler de görülebilir. Böyle şikayetlerin olması kişinin sanki kalp krizi geçiriyor veya beyinle ilgili ciddi bir problemi varmış gibi algılanmakta ve bunlara yönelik testlerin yapılmasına da neden olmaktadır.

Tabii halk arasında en önemli panik atak sorunlarından biri de kapalı yerlere girememe veya kalabalık ortamlarda bulunamamadır. Böyle bir durum da kişinin ciddi mesleki ve sosyal hayatta problemlerle karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır. Ataklar ani ve hızlı olarak genelde başlar. Bir iki dakika sürebileceği gibi daha uzun da sürebilir. Bu uzun süreçler hastanın atak sonrası ölüm korkusu gelişmesine bile yol açabilir.

Panik atak yoğun stresle özellikle oluşur dedik ama peki hangi stresler bunu tetikler diye sorarsanız işte cevabı. Kötü beslenme alışkanlıkları veya sıkı diyetler, mide-barsak problemleri, alerjik bünye, kafein ve sigara tüketimi, antidepresanlar, ev veya işte yaşanan olumsuz durumlar bunlardan bir kaçıdır.

Bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Erken teşhis ve ardından doğru tedavi hastalıktan sizi kurtarabilir.

Kendinizi kontrol edebildiğiniz sağlıklı günler dilerim

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu