Prof. Dr. Fatih SATIL

Meyvelerin Kralı “NAR”daki Şifa ve Sanat

Bütün meyveler, bizler için gıda olmanın ötesinde, aynı zamanda görmesini bilenler için birer sanat harikasıdır aslında.

Üstündeki tacıyla adeta meyvelerin kralı benim diyen Nar meyvesinde; bir taraftan mükemmel bir güzellik ve her türlü duyu organına hitap eden lezzetli bir şaheser, diğer taraftan estetik ölçüler içerisinde teknik bir mükemmellik sergilenmektedir.

Nardaki Şifa: Çi­çe­ğin­den ta­ne­le­ri­ne ve bu ta­ne­le­ri sa­ran zar­dan ka­bu­ğu­na ka­dar, nar meyvesi­nin her bö­lü­mü­nün ol­duk­ça önem­li fay­da­la­rı vardır. Po­tas­yum ve de­mir mi­ne­ra­li ile C vita­mi­ni açı­sın­dan çok zen­gin olan nar, B1, B2 vi­ta­min­le­ri ile kal­si­yum ve fos­for mi­ne­ral­erini de ba­rın­dı­rır.

Nar, özel­lik­le içer­di­ği güç­lü an­ti­ok­si­dan­lar sa­ye­sin­de kan­ser­den ko­run­ma­da önem­li bir besin kaynağıdır. Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da nar su­yu­nun cilt kan­se­ri­ne ve er­kek­ler­de de pros­tat kanseri­ne kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki­si­nin olduğu belirlenmiştir.

Nar, kalp sağlığı için önemli bir antioksidandır.  Nar taneleri, kan hücrelerine benzerliği ile yaratıcı dikkatimizi bu meyveye çekmektedir. 2010 yı­lın­da Co­lum­bi­a Üni­ver­si­te­si Kardi­yo­lo­ji bö­lü­mün­de ya­pı­lan bir ça­lış­ma­ya göre, tansiyonu düşürücü etkisi bulunan nar, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Ayrıca, damar sertliğini önleyici etkisi vardır. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli nar tüketiminde damar sertliği olan kişilerin damar sertliği oranı yüzde 44 düşmüştür. Bir baş­ka ça­lış­ma­da ise 2 haf­ta bo­yun­ca gün­de 50 ml tü­ke­ti­len nar su­yu­nun tan­si­yon­u yüz­de 5 dü­şür­dü­ğü tespit edilmiştir.

Yorgunluk, stres, hararet gibi durumlarda da faydalı olan nar, diş etlerinin güçlenmesi ve ağız yaraları için de kullanılabilir. Nar, bağırsak kurtlarını düşürmede de fayda sağlar. Nar suyuise, idrar arttırıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve kuvvet verici özelliktedir.

Nar tanelerini boncuk boncuk düzenleyip paketleyen kim? Nar meyvesinin ilginç paketleme sistemi incelenecek olursa, müthiş bir sanat ve ilim ile karşılaşılacaktır.

Nar meyvesinin içini açtığınızda birbiri üzerine muhteşem bir şekilde dizilmiş taneler görürsünüz. Her bir nar tanesi; inci, elmas, yakut gibi kıymetli taşlardan oluşmuş paha biçilmez muhteşem eserler gibi dizilmişlerdir. Hiçbir insan, hiçbir teknoloji bu taneleri bu şekilde dizmeye güç yetiremez.

Nar taneleri; özenle yapılmış muhafazalar içine yerleştirilmişlerdir. Tane kümelerinin birbirlerine zarar vermemesi için biyolojik olarak parçalanabilen bir malzemeyle de ambalajlanmış olması, hayalinden bile aciz olduğumuz sonsuz bir ilmin varlığını gözler önüne sermektedir. Taneler besin taşıyan kabukçuklar içine nasıl da gömülmüşler! Bu tanelere besin taşıyan damarlar, iç kabuğa doğru nasıl da uzanmışlar!

Nar bitkisinin kökleri şiddetli acı olmasına rağmen, oradan su emen tanelerin tatlılığı, nar tanelerinin o şirin lezzetli, şifalı tadı bir mucize değil midir?

O halde eşsiz bir sanat eseri olmanın yanında, şifalı içeriği ve cildi güzelleştirici özelliği ile de nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu