Köşe Yazıları

NEDEN HALA SİVİLCEM ÇIKIYOR?

Değerli okurlarım, bu haftaki yazımın konusu halk arasında sivilce olarak tanımlanan, Tıp dilinde “Akne” olarak bilinen deri hastalığı.   “Akne vulgaris” en sık  karşılaştığımız  deri  hastalıklarından biridir. Akne, kıl folikülü ve yağ bezlerinin bir hastalığıdır.  Bana sorduğunuz sorular doğrultusunda  bugün hep beraber hastalıkla ilgili doğru ve yanlışlar üzerinde konuşalım.

Hastalık sadece gençlerde gözlenir.

Yanlış.  Genellikle  ergenlik döneminden başlayan bu hastalık  bazen 30’lu-40’lı yaşlara kadar devam edebilir. Bazen de ergenlik döneminde hiç hastalık gözlenmezken ileri yaşlarda ortaya çıkabilir.   Hastalık sıklıkla baş, yüz, omuz, boyun, sırt gibi vücudun özellikle yağ bezlerinden zengin bölgelerinde yerleşir .

İlgili Makaleler

Akne sadece deriyi ilgilendiren bir hastalıktır.

Yanlış.  Akne eğer  tedaviye dirençli ise, çene-boyun bölgesinde yerleşiyorsa, tüylenme, adet bozukluğu, kilo alma gibi sorunlar eşlik ediyorsa; sivilceler  altta yatan başka hastalıklar ile ilişkili olabilir.

Sivilceler karaciğer hastalığından ileri gelmektedir.

Yanlış.  Akne vulgarisin karaciğer hastalıkları ile ilişkisi yoktur.

Sivilcelerin ortaya çıkmasında bazı gıdaların rolü vardır.

Doğru. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bazı besinlerin akne gelişimi üzerinde etkili oldukları saptanmıştır.  Çikolata, süt, yağlı besinler ve glisemik indeksi yüksek besinler akne oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Sivilceleri sıkar ve içlerini temizlersek iyileşmeyi hızlandırırız.

Yanlış.  Akne lezyonlarının sıkılması deri bütünlüğünü bozarak, bakterilerin üremesine ve enfeksiyona  neden olabilir. Bu da aknenin yayılmasına ve izlerin daha da derinleşmesine neden olur.  Yüzün  özellikle kan damarları yönünden zengin olması nedeniyle  bu bölgede yerleşen akne lezyonlarının sıkılması ile oluşacak olan enfeksiyon damarlara yayılarak baş ağrısı, felçlere ve görüş kaybına neden olabilir.

Sivilceler için ilaç kullanmaya  gerek yoktur, sadece temizleyiciler ve düzenli  cilt bakımı yaptırmam yeterli olur.

Yanlış.  Toplumdaki yaygın inanışın tersine “akne vulgaris” derinin bir hastalığıdır. Tedavisi,   uzman Dermatoloji hekimi gözetiminde yapılmalıdır. Tedavi uzun süreçlidir.  Tedaviyi belirleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.   Erken dönemden tedavi olmak ciltte izlerin ve çukurcukların oluşumunu  engellemektedir. Cilt bakımı hastalığı tedavi etmez.

Değerli okurlarım, “akne”  ile ilgili medyada çok fazla bilgi kirliliği bulunmakta .  Piyasada bitkisel krem/ilaç adı altında ne olduğu bilinmeyen pek çok madde satılmaktadır.  Ne yazık ki ehli olmayan kişiler bitkisel tedaviler altında hastaları oyalamakta, bu da hastalığın daha da yayılmasına ve izlerin kalmasına neden olmaktadır.  Akne tedavisi uzun süreli bir tedavi olup sabır gerektirir. Akne izlerinin tedavisi ise  akne tedavisinden daha zor ve daha maliyetlidir.     Hastalarımızın  mutlaka uzman Dermatoloji hekimi gözetiminde tedavi olmaları gerekmektedir. “Derinizi Dermatologlara emanet ediniz, sağlıkla kalınız”.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu