Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Sabah dayak yemiş gibi kalkıyorum: Bu da ne?

SABAH DAYAK YEMİŞ GİBİ KALKIYORUM: BU DA NE?

 

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

Bu cümleyi gün içinde ne kadar sık duyuyorum. Üstelik her yaşta! Bir de yanında yorgunluk ve her yerimde acı/ağrı var diyorsa bir hastam işte o zaman dikkat kesiliyorum. Neden mi? Çünkü bu durum incelenmesi gereken bir hal demiş demektir. Yaygın ağrı, yorgunluk pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle bu şikayetleri önemsemeli ve benim her zamanki halim dememeliyiz.

 

En başta sabah yorgunluğu ve yaygın ağrınız var ama yanında; migren, adet sancısı, devamlı olan kabızlık, kulunçlar, nedeni bir türlü bulunamayan bel ağrısı, huzur bacak sendromu gibi durumlarda varsa yumuşak doku romatizması olma olasılığınız oldukça yüksek demektir.

 

Yumuşak doku romatizması çok yaygın görülen ve mutlaka altta yatan başka bir hastalık daha var mı diye ayırt edilmesi gereken bir durumdur. Ne gibi durumlar bunlar peki? Örneğin uyku bozukluğu çok sık yumuşak doku romatizmasına yol açan nedenler arasındadır. Yine bazı kalp hastalıkları, romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi iltahaplı romatizmal durumlar, geçirilen ciddi bir enfeksiyon, trafik kazası sonrası yumuşak doku romatizması görülebilir.

 

Sonuç olarak yaygın ağrınız var, yorgunsunuz ve uyku problemi yaşıyorsunuz; yumuşak doku romatizması olma olasılığınız oldukça yüksek. Peki tedavisi nedir? Tedavi özetle; aktif kalmak- egzersiz, uykuyu düzene sokmak, fizik tedavi görmek, kaplıcaya gitmek ve mutlaka doktor kontrolünde verilmiş ilaçlardır. Burada şunu belirtmeliyim ki bu hastalığın tedavisinde sabırlı olacaksınız. Asla pes etmeyeceksiniz ve doktorunuzun kontrolünde farklı tedavi önerilerine mutlaka açık olacaksınız.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu