Köşe Yazıları

Sağlık Personeline Yönelik Beslenme Önerileri

Merhaba ,içinden geçtiğimiz bu koronovirüsle mücadele günlerinde haliyle kumandanın tuşuna basıp açtığınız tv kanallarında; gazetelerde, dergilerde bu konu üzerinde pekçok bilgilendirme ve yazılar okuyorsunuz. Çoğu takipte, özellikle virüsün yayılımına ilişkin bilgiler için yapılıyor.Ne durumdayız merak ediliyor. Türkiye bu konuda bilinçli adımlar attı diye düşünenlerdenim. Bu bilinci insanlarımıza yaymak için oldukça ciddi bir tavır sergilendi ancak rahat bir yaşama alışkın olan bizler hemen adapte olmakta zorlandık. Evden çıkın dışarıda hayat var derken birden evde kalın evde hayat var sözü hepimizi şaşkına çevirmedi değil elbette ki…

Bu dönemde halkın beslenme konusunda bağışıklık sistemini güçlendirme adınada Sağlık Bakanlığı olsun ilgili birimler olsun paylaşımlar yapmaya başladı.Bugün  halk sağlığından öte halkın sağlığı için nöbette olan ve sağlıkta çalışanlar için beslenme nasıl olmalı Türkiye Diyetisyenler Derneğinin önerilerini paylaşmak istiyorum.Bugünler geçecek ve sağlıkla yaşama bakmaya devam edeceğiz diyerek sağlıkçılarımızın halk olarak her zaman yanında olduğumuz mesajımıda iletmek istiytorum.

İşte Sağlık Personeline Yönelik Öneriler

İlgili Makaleler
  1. Sağlık personelinin bağışıklığını geliştirmek için besleyici bir diyet sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecek en önemli girişim yeterli ve dengeli beslenmenin her gün ve her öğün sağlanmasıdır.
  2. Sağlık meslek mensupları koronavirüs pandemisinin ülkemizde önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğu bu dönemde sebze ve meyve tüketimine bilhassa dikkat etmelidirler.
  3. Sağlık personelinin iyi beslenmesinin sağlanması, gerektiğinde vitamin-mineral takviyesi, probiyotik ve prebiyotikler gibi besin destekleri alarak görevlerine devamın sürdürülebilirliğini sağlamaları gerekmektedir.
  4. Sağlık personelinin mümkün olduğunca çoğunluk oluşturmamaya gayret etmesi, toplantılar için olabildiğince dijital platformları kullanmaları gerekmektedir.

Türkiye Diyetisyenler Derneği Ek Önerileri:

1) Kuru öksürük ve boğaz ağrısı şiddetlenen hastanın katı ve sert gıda alımı azalabilir. Bu nedenle yumuşak, zenginleştirilmiş gıdalar ve oral enteral beslenme destekleri hastaların besin ögesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamada faydalı olabilir.

2) Akut respiratuar distres sendromu (ARDS) gelişen hastalarda ESPEN ve ASPEN kriterleri dikkate alınarak beslenme desteği uygulanabilir.

3) Hastalarda organ yetmezliği geliştiği takdirde organ yetmezliği göz önünde bulundurularak beslenme tedavisi planlaması yapılabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu