Köşe Yazıları

TIBBİ BİTKİLERDE RAF ÖMRÜ

Tıbbi bitkilerin beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli hazırlanması ve tüketilmesi gerekir. Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen, açıkta satılan bitkiler sağlığımıza yarardan çok zarar verebilir.

 

Bitkilerin kullanım süresi, bitki çeşidine ve saklanma koşullarına göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte bitkileri taze tüketmek öncelikli tercihimiz olmalıdır. Ayrıca mümkün mertebe paketi kapalı bir şekilde muhafaza etmek gerekir.

İlgili Makaleler

Tıbbi bitkilerde saklama koşulları son derece önemlidir. Çünkü nem, ısı ve ışık, tıbbi çayların içindeki etken maddeleri bozar. Dolayısıyla tıbbi bitkileri rutubet almayan, ışık görmeyen -tercihen amber cam kavanozlarda ve serin ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Güneş ışığından ve aşırı sıcak ortamlardan uzak koşullarda saklanan ürünler çok daha uzun süre dayandığı gibi tazeliğini de daha uzun süre korur. Nemli ortamlarda ise ürünlerde aflatoksin üreyebilir ki bu da kanserojen etkiye yol açar.

 

Dag Cayi

 

Koruma olmadan açıkta satılan ürünlerde ise bitki bileşenleri oksitlenerek etkisini kaybedebilmektedir. Bu durumda da kullanılan bitkinin herhangi bir rahatlatıcı ya da tedavi edici etkisi kalmaz.

“Bu bitkidir yıllar geçse de bozulmaz” dememek gerekir. Tıbbi amaçlı kullanılacak bitkilerin raf ömrü genelde bir iki yıldır. Mesela papatya mayıs ayında toplanır, şifa verme özelliği ise diğer sene çıkıncaya kadardır. Açıkta satılan ürünlerde bu süre 1 yıl gibi kısa, özel korumalı paketlerde satılan ürünlerde ise bu süre 1.5-2 yıl gibi biraz daha uzundur.

Değerli dostlar bitkilerin şifalı özelliklerinde yararlanabilmek için şu 4 kurala uymamız gerekir: Doğru Bitki, Doğru Kurutma ve Saklama, Doğru Hazırlama ve Doğru Kullanım. Yani bir bitkisel formülden şifa görebilmek için, öncelikle rahatsızlığımız için tavsiye edilen doğru bitkinin kullanılması gerekir. Daha sonra kullanılacak bitkinin saklama koşullarının sağlıklı olması, bitkisel formülün doğru hazırlanması ve doğru tüketilmesi şarttır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu