Prof. Dr. Fatih SATIL

Plastik Atıkla Mücadelede Böcekler Kullanılacak

Modern dünyada her neye elimizi atsak plastikler karşımıza çıkmaktadır. İnsanoğlu hoyratça kullandığı bu plastik malzemeleri de çevresine sorumsuzca atmaktadır. Sonuçta bozulan doğal dengeden en büyük zararı yine insanoğlu görmektedir.

İtalyan biyolog ve amatör arıcı Federica Bertocchini, dünyanın en önemli sorunlarından birine çözüm üretecek bir keşif gerçekleştirdi. Bertocchini, bahçesindeki bal peteklerinde bir grup istilacı güve larvasını bir torbaya koyup kenara kaldırdığında güvelerin plastik poşeti yiyerek parçalayıp sindirdiklerini fark etti. Bilmeden yapılan bu keşfi sınamak üzere İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi laboratuarlarında “Galleria mellonella” adlı verilen güveler üzerinde deneyler gerçekleştirildi. Sonuçta, 100 güve larvasının 12 saat gibi kısa bir sürede 92 miligram polietileni tüketebildiği gözlemlendi.

Plastik Yiyen Güveler:

Dünyada yılda 80 milyon ton üretilen ve plastik şişe, poşet ve film gibi malzemelerin üretiminde kullanılan Polietilen; plastik atık kirliliğine yol açan en önemli malzemedir. Dünyanın geleceğini tehdit eden plastiklerin doğada geri dönüşümünün çok uzun yıllar alması ve her geçen gün plastiklerin katlanarak çoğalması en büyük çevre sorunlarımızdan biridir.

Plastik atıklarla mücadele kapsamında, bilim adamları bu güve larvalarının laboratuarlarda üretip, sistemli bir şekilde plastik atıklar üzerinde denemeler yaptılar. Elde edilen sonuçlara göre; bu larvalar, bal peteklerini sindirmek için kullandıkları aynı enzimler ile plastiği de parçalayabilmektedirler. Buradan hareket ederek, bu enzimlere ait genlerin E. coli (Koli basili) gibi bakterilere veya su ortamlarındaki planktonlara aktarılarak, bu canlıların okyanuslarda ve katı atık sahalarındaki plastik atıkların ayrıştırılmasında kullanılması hedefleniyor.

Plastikleri yiyen güvelerin bu marifeti(!) sayesinde, bu büyük çevre sorunu ortadan kaldırabilecek. Hiçbir aklı ve şuuru olmayan hatta gerçek bir beyinden bile mahrum olan bu böceklerin bu ayrıştırma işini kendi başlarına tasarlamaları ve kurmaları elbette mümkün değildir. O halde bu vazifeyi kim yapıyor ya da yaptırıyor?

Her Mahlûkun Yeryüzünde Özel Bir Görevi Vardır. Şu kâinatın yaratıcısının, her canlıyı hadsiz vazifelerle vazifelendirmesi hikmetinin gereğidir. Plastik atıkların ayrıştırılmasında görevli olan bu güveler gibi, yeryüzündeki hayatın devamlılığında rolü bulunan ve ekolojik dengede önemli görevler üstlenen bir çok canlı türü özel görevler için yaratılmışlardır.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, sık sık evrendeki ölçü ve dengeyi hatırlatarak, bunlar üzerinde düşünmemizi ve dersler çıkarmamızı ister. O halde bizler de, kâinattaki bu ölçü ve dengeye uygun hareket etmeli, evrendeki düzen ve ahengi bozacak davranışlardan kaçınmalıyız. Bunun için, mümkün mertebe doğal dengeyi bozmadan, doğal ya da doğa dostu ürünlere yönelmeliyiz, plastik kullanımını minimum düzeye çekmeli, en azından zorunlu olmadıkça alış verişlerimizde plastik torbalar kullanmamalıyız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu