Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

ÇOK HEYECANLIYIM!

Evet bu hafta gerçekten çok heyecanlıyım. Neden mi? Çünkü yaklaşık 6 aydır hazırlıklarını yaptığımız Uluslararası Düşemeye Çok Yönlü Bakış Sempzyomuna günler kaldı. 6-8 Ekim 2017 tarihinde Balıkesir’ de düzenlenecek olan bu sempozyum ayrıca Balıkesir’ de bugüne kadar yapılmış en büyük tıp sempozyumu olma özelliğini taşıyor.

Bu sempozyumun çıkışı aslında bölümüm olan fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliğine başka nedenlerle gelip altında düşme şikayeti bulduğum hasta sayımda ciddi bir artış olduğunu görmemle oldu. Bu nedenle hatta ünitemde düşme polikliğini açtım ve bunu da hatırlarsanız siz değerli okurlarımla paylaştım.

Tabii düşmenin önemini daha iyi vurgulamak ve bu konuda daha başarılı sonuçlar elde edebilmek için böyle büyük bir sempozyuma giriştim.

Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir ili Sağlık Bakanlığı’ na bağlı kurunlar (Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlık Müdürlüğü) tarafından düzenlenmektedir.

Bu sempozyumun amacı artık dünyada ve ülkemizde de artan yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşmenin ve bunun sonucunda yaşanan önemli sıkıntıların başta aile hekimleri, iç hastalıkları, geriatri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, psikiyatri, kardiyoloji, üroloji, beyin cerrahisi, göz, kulak burun boğaz gibi pek çok tıpta uzmanlık alanının yanında ilgili hemşire, aile ve sosyal politikalar alanında çalışan uzmanlar, sosyal hizmet uzmanları, bilişim uzmanları, iş-uğraşı terapistleri gibi oldukça geniş bir yelpazenin katılımını sağlamak ve alanlar arasında düşme konusunda bilgi alış-verişi yapmaktır. Ayrıca bu alanda uluslararası camiadan uzmanlar da aramızda olacaktır.

Konumuz düşme ve yaşlılar olunca tıp camiası ile mutlaka koordineli bir şekilde ilerlemesi gereken bir diğer önemli alan da şehircilik ve belediye hizmetleridir. Şehrin yaşam alanları ve kalitesi bireylerin düşmeye karşı korunmasında önemlidir. Bunun sağlanması da elbette belediyelerin yapacağı çalışmalarla ivme bulmaktadır. Bu nedenle sempozyumumuz tıp ve belediye ekibini bir araya getirerek bu konunun tartışılmasını ve birlikte düşmeye karşı mücadelede yapılabilecek çalışmaları tartışmayı da hedeflemektedir. Çünkü düşme tek bir alanın kontrolünde olabilen veya başarıya gidilebilen bir sorun olmayıp multidisipliner çalışılarak çözüm aranması gereken bir sorundur.

Hedeflerimiz doğrultusunda düşmenin tıbbi boyutu yanında belediyecilik ve kent konseyleri, bilişim desteği, hemşirelik ve diğer sağlık mesleklerinin bakış açılarının tartışılacağı oturumlar, konuşmalar ile düşme alanında farklı konularda uzman olan katılımcıların oluşturduğu bir ortamda ayrıntılı bir şekilde tartışabileceğimiz bir program oluşturduk.

Düşmenin nedenleri, sonuçları, tedavisi ve önlenmesi ile kapsamlı bir şekilde ele alınacağı, farklı uzmanlık dalları ve disiplinlerden bir çok uzmanın bir araya geleceği bu toplantı için 6-8 Ekim 2017 tarihlerinde sizleri de Balıkesir’de görmekten mutluluk ve onur duyarız.

 

http://dusmesempozyumu.org/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu