Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

“ANKİLOZAN SPONDİLİTTE TANI VE TEDAVİ” TOPLANTISINA DAVETLİSİNİZ!

Gerçekten iltahaplı romatizmal hastalıklar hastayı yoran, üzen ve bıktıran hastalıklardır. Bunlardan biride ankilozan spondilit yani halk arasındaki adıyla iltahaplı bel romatizması denilen hastalıktır. Bu hastalık aslında son yıllarda daha da artış göstermiştir. Hasta grubu sıklıkla gençlerden oluşup özellikle bel ve sırt ağrılarıyla doktora başvuru ön plandadır. Hastaların çoğunda gece uykudan uyandıran eklem ağrıları vardır. Ayrıca sabahları öğlen saatlerine kadar süren tutukluklar da mevcuttur. Özellikle bel ve sırt ağrısı olmakla birlikte kalça, diz, boyun, omuz, ayak ve nadiren dirsek eklemleri de bu hastalıktan etkilenmektedir.

Maalesef bu hastalık sadece eklemleri değil eklem dışı olan göz, kalp, akciğerler gibi organ tutulumları da yapabilmektedir. Hatta bazen eklem şikayetleri olmadan direkt göz problemleri ile tanı koyulabilmektedir. Peki bu hastalığın tanısı nasıl koyulmaktadır diye soracak olursanız öncelikle hastalığınızın hikayesi, ardından fizik muayene ve bir takım kan ve radyolojik testleri ile derim.

Tanıyı koyduk peki ankilozan spondilitin tedavisi nasıl yapılıyor bir de ondan kısaca söz edelim. Öncelikle iyi bir ev egzersiz programı ve yanında yürüme veya yüzme gibi bir iyi olacaktır. Elbette ilaç tedavi bu hastalığın vazgeçilmez basamaklarından biridir.

Sizleri bu hafta sonu yani 29 Haziran tarihinde Karesi AVM’ de, saat 12.00’ de Büyükşehir Belediyesi ve TRASD (Türkiye Romatizma ve Savaş Derneği) İstanbul Şubesi’ nin ortaklaşa düzenlediği, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Romatoloji Birim Başkanı ile Celal Bayer Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Romatoloji Birim Başkanı yanında benim de dahil olduğum üç hoca olarak “ANKİLOZAN SPONDİLİTTE TANI VE TEDAVİ” başlıklı bir eğitim programına davet ediyorum. Bu programla ankilozan spondilit hastalığı hakkında daha çok bilgi edinebilir ve kafanızda var olan tüm soru işaretlerini paylaşabilirsiniz.

Hepinizi toplantımıza bekliyoruz…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu