Prof. Dr. Fatih SATIL

Doğayı Anlamanın ve Doğal Kalmanın Yolu: BİYOLOJİ

 

Doğumdan ölüme kadar yaşamın her evresinde bilinçli ve sağlıklı yaşama, ekonomik gelişmeyi sürekli kılma, çevreyi bozmadan tutma, üretimin kalitesini ve miktarını arttırmada biyoloji bilimi çok önemli bir yer tutar.

Biyoloji; canlıların yapılarını, yaşayışlarını ve çevre ile ilişkilerini, canlılık özelliklerini araştıran, fizik ve kimyanın ilkelerini de kullanarak yaşamı açıklamaya çalışan pozitif bir bilim dalıdır. Biyoloji biliminin gerçek amacı; canlılar dünyasından insanlığa faydalı sonuçlar çıkarmaktır. Toplumun ve özellikle bireyin kendisini tanıması, günlük gereksinimlerinde sürdürülebilir ekolojik bir yaşam tarzını kullanabilmesi, diğer canlılar ve çevre ile olan ilişkilerini anlayabilmesi kişinin biyoloji bilgisine sahip olmasıyla gerçekleşir.

Biyoloji ile ilgili bilgilerin eksikliği, ne yazık ki başta çevrenin bozulması, önlenmesi mümkün olmayan sağlık sorunlarının ortaya çıkması ve doğal kaynakların verimli olarak kullanılamaması gibi sorunları doğurmuştur. Çevre kirliliği, erozyon, yeşil alanların azalması, hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, biyolojik zenginliklerin ortadan kalkması bu sorunların başında gelir. Bilinçli doğa dostu bireyler, yaşanabilir çevre, sağlıklı yaşam gibi konuların eğitimi için Biyoloji öğretmenlerine ve Biyoloji eğitimine ihtiyaç vardır.

Biyoloji bilgisi olmayan mühendisler ve idareciler yaptıkları uygulamalarda doğayı ikinci plana itmektedirler. Yeşil alanlardan yoksun binalar, betonlaştırılmış dere yatakları, şehirleşme için feda edilen doğal kaynaklar, kurutulan sulak alanlar ve benzeri sorunlar hep yeterli Biyoloji bilgisine sahip olmamaktan kaynaklanmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde sadece fen bilimlerinde değil, siyaset biliminden mühendisine kadar bir çok bilim dalında Biyoloji ve Çevre dersi verilmektedir. Biyoloji dersi; Temel Bilimler, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Gıda Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Orman ve Ziraat Mühendisliği gibi çok sayıda önemli fakültenin temelini oluşturmaktadır. Öyle ki gelişmiş ülkelerde Biyoloji Temel Liseleri mevcuttur bu liselerde yetişen öğrenciler bahsettiğimiz fakülte ve bölümlere yerleşmektedirler.

Ancak Biyoloji dersine öğrenciler tarafından yeterince ilgi duyulmamaktadır. Bunda biz öğretmenler kadar Biyoloji ders müfredatının ve ezbere dayalı bir eğitim modelimizin de payı var. Uygulamalı bir ders olan biyolojinin, doğada ve laboratuvarda anlatılması; öğretimdeki kalıcılığı arttıracak, öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenme modeli ile biyolojinin zevkli bir ders haline gelmesini sağlayacaktır.

NEDEN BAÜN, FEF – BİYOLOJİ BÖLÜMÜ?

Tabiat harikası bir şehirde, yetkin akademik kadrosu ve modern altyapısı ve laboratuvar imkanları ile diğer Biyoloji bölümleri arasında öne çıkmaktadır. Çağış yerleşkesi’ndeki binamızda, modern öğrenci laboratuvarlarının yanı sıra Botanik Bahcesi, Herbaryum, Botanik, Ekoloji, Fizyoloji, Hidrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Zooloji araştırma laboratuvarları da bulunmaktadır. Tecrübeli akademisyen kadrosunda alanında uzman; 9 Profesör, 2 Doçent, 2 Dr. Ögr. Üyesi ve 1 doktor Araştırma görevlisi ile aile sıcaklığındaki bölümümüz siz gençleri bekliyor.

BİYOLOJİ HAYATTIR, CANDIR… 😉

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu