Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerYaşam

Kadim Bir Gizem: Sajama Çizgileri

Sajama Çizgileri dünyanın en büyük sanat eseri olarak adlandırılır, ancak sanatçısı bilinmemektedir. İşte karşınızda kadim bir gizem: Sajama çizgileri

 

Kadim Bir Gizem: Sajama Çizgileri

Kadim Bir Gizem: Sajama Çizgileri

Batı Bolivya’nın çöllerine kuş bakışı bakıldığında, binlerce yıl önce toprağa kazınan binlerce ölü düz çizgi ortaya çıkmaktadır. Ancak tam olarak ne zaman ve neden yaratıldıkları biraz gizemini koruyor.

Sajama Çizgileri olarak bilinen jeoglifler, Bolivya’nın en yüksek zirvesi olan Nevado Sajama yanardağının gölgesinde yer alıyor ve 22.525 kilometre karelik (8.697 mil kare) büyük bir arazi parçasını kaplıyor. Bu , komşu Peru’daki  Nazca Çizgilerinin kapsadığı alandan yaklaşık 15 kat daha büyüktür.

Gizemini Koruyor!

Binlerce çizgi, görünüşte kaotik bir ağda birbirini çaprazlamaktadır. Ancak, açıkça niyetle hazırlanmışlardır. Birbirine bağlanan hatlar toplamda 16.000 kilometre (9.941 mil) uzanır ve baştan sona dikkate değer bir düzlük sağlamaktadır.

Bu muazzam ölçek göz önüne alındığında, bazen dünyanın en büyük sanat eseri olarak adlandırılmaktadır. Yine de, yaratıcı ifade belki de asıl amacı değildir. Bazı arkeologlar, Sajama Hatlarının insanları bölgede kıt olan su kaynaklarına götürmek için bir yol olarak kullanıldığı iddia edilmektedir.

Kadim Bir Gizem: Sajama Çizgileri

Sajama Hatları

Başka bir görüş, yol ağı bir dizi türbe, mezarlık ve küçük yerleşim yeri ile serpiştirilmiştir. Ayrıca insanlara manevi bir hac sırasında rehberlik etmelerine yardımcı olduklarıdır.

Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacılar, kutsal araziyi doğal erozyondan ve altyapı gelişiminin aksamasından korumak amacıyla Sajama Hatlarını incelemek ve haritalamak için çaba sarf ettiler.

Her bir çizgi sadece birkaç metre çapındadır ve oksitlenen karanlık yüzey malzemesinin kazınarak daha hafif yüzey altı malzemesinin ortaya çıkarılmasıyla yapılmıştır. Bu, Nazca Çizgilerini yapmak için kullanılan benzer bir yöntemdir. Ancak bu jeoglifler soyut çizgiler yerine hayvanlar ve bitkiler gibi  figüratif şekilleri tasvir eder.

Carangas halkı şüpheli

Sajama Lines’ın Nazca Lines’a bağlı olduğuna dair bazı spekülasyonlar var. Belki de her ikisi de birbiriyle sıkı bağları olan benzer kültürler tarafından yaratılmıştır.

2016’da yapılan bir araştırmaya göre, Sajama Hatlarını kimin yaptığı belli değildir. Dolayısıyla Carangas halkı bu konuda şüphelilerdir. Güney And Dağları’nın bu bölgesinde, MS 1000 ile MS 1476 arasındaki Geç Ara Dönem’de, çoğu akademisyenin hatların sahte olduğuna inandığı zamanlar civarında yaşadılar.

Bununla birlikte, kökenlerinin kesin hikayesi gizemini koruyor.

Kadim Bir Gizem: Sajama Çizgileri

 

Ayrıca daha fazla gizemli yer hakkında bilgi edinmek istiyorsanız tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: "Mavi Bölge" İnsanlarının Sırrı Ortaya Çıktı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu