Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Kas ve Sinir Ağrılarında Vitaminler Faydalı Mı?

KAS VE SİNİR AĞRILARINDA VİTAMİNLER FAYDALI MI?

 

 

 

Eminim o ya da bu şekilde çoğunuz bir vitamin kullanmışsınızdır. Bu kullanımlar arasında en sık nedenlerden biride kas ve sinir ağrılarıdır. Bu ağrıların nedenleri; kulunçlar, kas romatizmaları, bel fıtığından, sinirin kazadan sonra kesilmesinden, sinir sıkışmasından, şekerin sinirlere zarar vermesinden şeklinde uzatılabilir. Peki bu durumlarda bize verilen özellikle de B vitaminlerinin faydası var mıdır?

 

Başta Almanya olmak üzere bir kısım Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır ve yeni ilaçların tedaviye girmesinden önceden beri bazı vitaminler ağrılı hastalıklarda tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır. Peki bunlar ne kadar etkili ve ne kadar sürede kullanılabilir derseniz işte cevabı. Vitaminlerin ağrı üzerine etkilerine şöyle bir bakalım. Deneysel ve klinik araştırmalarda bu vitaminlerde eksikliğin sinir sisteminin normal fonksiyonunu bozduğu gösterilmiştir. Yine vitaminlerin sinir sisteminin biyokimyasında rol oynadığı yapılan çalışmalarda ispatlanmıştır.  Ayrıca ağrılı hastlarda verilen ağrı kesicilerin etkinliğini vitaminlerin arttırdığı tespit edilmiştir. Ama yine de elde edilen bu veriler çok yeterli değildir. Yani ağrının giderilmesi için verilen vitaminlerin gerçekten tam olarak halen yeri tartışmalıdır. Bazı araştırmacılar etkili derken bazıları hayır hiçbir etkisi yok diyor. Aslında bu birazda kişisel bir yanıt. Bazı hastalarda vitamin takviyesi şikayetleri azaltırken bazılarında ise hiçbir etki göstermemektedir. Yani sonuçta halen vitamineler ve ağrı arasında bir ilişkinin varlığı netlik kazanmamıştır. O nedenle bu ilaçları alırken mutlaka doktor önerisiyle ve kontrolü altında almalısınız. En uzun önerilen süre ise yine doktor önerisiyle 3-6 ay arasında olmalıdır.

 

Sonuç olarak  vitaminlerinin ağrılı hastalıkların tedavisinde rolleri bazı deneysel ve klinik araştırma sonuçları ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu vitaminlerin özellikle şeker, yumuşak doku romatizmaları ve uyuşma, karıncalanma gibi şikayetlerin olduğu durumlarda direkt etkilerini kanıtlayan araştırmalara ihtiyacı vardır.

 

Doç. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu