Prof. Dr. Fatih SATIL

Türkiye’de Bir İlk: “Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi”

Türkiye’de ilk defa bilim insanları tarafından bilimsel bir toplantıda; evrenin, uzayın, yeryüzünün ve yeryüzündeki canlıların, nasıl oluştukları ile ilgili konular bilimler ışığında tartışılacak. Bu kongre, yaratılış konusunun inceleneceği uluslararası yapılan ilk kongre özelliğinde.

30 Kasım-2 Aralık arasında Şanlıurfa’da, Üsküdar ve Harran Üniversitesinin ortaklaşa düzenleyecekleri, birçok kamu kurum ve STK’nın da destek vereceği bu kongreye olan ilgi beklenilenin çok üzerinde. 10 faklı ülkeden bilim insanlarının katılacağı bu kongreye Türkiye içinden de şu ana kadar 150 civarında başvuru yapıldı.

Birbirinden ilginç konuların ele alınacağı bu kongrede, her biri kendi alanında uzman ve farklı disiplinlerden bilim insanları tarafından, Kur’an ve müspet bilimler ışığında Yaratılış gerçeği masaya yatırılacak, aynı zamanda Evrim konusu da analiz edilecektir.

Bilindiği gibi son günlerde evrim konusu sık sık basın-yayın organlarında, öğrenciler ve öğretmenler ile öğretim üyeleri hatta sokaktaki vatandaşlar arasında bile tartışılan bir konu haline geldi. Peki, niçin bir atom teorisi gibi birçok bilimsel teori, o sahada çalışanların dışındakileri ilgilendirmiyor, tartışma konusu olmuyor da, evrim teorisi herkesi ilgilendiren bir tartışma konusu oluyor? İşte Yaratılış kongresinde bu soruya cevap aranacaktır.

Maalesef bir kısım çevreler tarafından “Evrim” konusunda kasıtlı olarak kavram kargaşası meydana getirilmektedir. Evrim, yirmiden fazla kelime ve tâbir yerine kullanılmaktadır. Bunların her birisinin ifade ettiği manalar birbirinde çok farklıdır. Bu kongre sayesinde evrim tanımı ile ilgili kavram kargaşası da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Türkiye’de ilk kez Fen Bilimciler, Sosyal Bilimciler ve İlahiyatçıların aynı masa etrafında birlikte çalışacakları bu kongrede alanında uzman olan bilim insanları, Kur’an ve Hadisler ile diğer semavi kitapları esas alarak kâinatın ve canlıların yaratılışı hakkındaki bilgiler sunacaklar. Fen bilimciler de canlıların nasıl oluştukları ile ilgili akla gelen Kendi kendine mi oluyor”, “Tabiat mı yapıyor”, “Sebeplerin kendisi mi yapıyor” yoksa “Hadsiz ilim ve kudret sahibi bir Yaratıcı mı” sorularına cevap arayacaklar.

İlim ve din kâinatın hazinelerini açmak için kullanılan hakiki iki anahtardır. Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır sözü bunu teyit etmektedir. Bediüzzaman da bu konuyla ilgili olarak; aklı aydınlatan fen bilimleri, kalbi ışıklandıran ise dini ilimlerdir. Bu ikisinin birleşmesiyle hakikat ortaya çıkar ifadesini kullanmaktadır. İşte bu kongrenin önemli bir özelliği de merak edilen tüm konuların, din bilimleriyle fen bilimlerinin birleştirilerek anlatılacak olmasıdır.

Kongrenin konuları arasında; “Kur’an ışığında yaratılış gerçeğinin değerlendirilmesi”, “Müspet bilimler ışığında yaratılış gerçeği”, “Evrimci görüşün sorgulanması”, “Yaratılışın gaye ve hikmetleri”, “Yaratıcıyı tanıma ve anlama”, “Ders kitapları müfredatının yaratılış gerçeği açısından değerlendirilmesi” ve “Basın, medya ve belgesellerde yaratılış gerçeğine bakış” gibi farklı başlıklar yer alıyor.

Kongre sonrasında basılacak olan bildiri kitabı, hem bu konuda çalışacaklar için hem üniversiteler, hem de MEB için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır.

Kongre hakkında daha ayrıntılı bilgiler almak isteyenler http://yaratiliskongresi.org adresine girerek kongrede sunulacak bildirileri de takip edebilirler. Herkese açık olan bu kongre meraklılarını bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu