Prof. Dr. Fatih SATIL

Yakup Peygamberin Ekmeği: ‘Keçiboynuzu’

Lokman Hekim, günlerden birinde Anadolu’nun güneyindeki insanların dertlerine şifa bulmak amacıyla yola çıkar. Toros Dağları’ndan aşağıya inip Akdeniz’e doğru ilerlerken limon ağaçlarını görür. Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünerek ilerlerken yolunun sağının solunun keçiboynuzu ağaçlarıyla örtülü olduğunu görür. Orada durup yanındakilere “Buranın insanlarının bana ihtiyacı olmaz.” deyip geri döner. Bu rivayetin doğruluğu bilinmez ama, bu kıssada keçiboynuzunun sağlığa faydaları konusunda bir mesaj verildiği kesin.
Yakup Peygamberin Ekmeği: Keçiboynuzu bilinen en eski meyvelerden birisidir. 5000 yıldan beri bilindiği sanılmaktadır. Yakup Peygamberin çölde ekmek yerine keçiboynuzu yediği rivayet olunur. İngilizcesi “carob” ise de, genellikle “St. Johns Bread” olarak bilinen keçiboynuzunun Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Bu isimlere bakılacak olursa, keçiboynuzu her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” olarak adlandırılmaktadır.
Keçiboynuzu, hiçbir tarafı çöpe atılmayan değerli bir üründür. Çekirdekleri ilâç ve kozmetik sanayiinin hammaddesidir. Pekmez yapımında kullanıldıktan sonra çıkan atık kısmı bile yem fabrikalarında değerlendirilir.
Keçiboynuzunun şifası: Keçiboynuzunun yapısında bol miktarda potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır bulunduğundan, kemik erimesi, kansızlık, zayıflık, demir eksikliği durumlarında doğal şifa kaynağıdır.
Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitamin (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
Yüksek ham selüloz içeriği nedeniyle bağırsak rahatsızlıklarında ve gastritte etkilidir. Mideye kuvvet verir. Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Kısaca, hem ishal hem de kabızlık şikâyetlerine karşı kullanılan bir meyvedir.
Keçiboynuzu pekmezi ve faydaları: Yüksek oranda kalsiyum içeren (sütün 3 katı) keçiboynuzu kemik gelişimi açısından yararlıdır ve kemik erimesine karşı etkilidir.
İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir.
Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve bronş açıcı özelliği vardır. Nefes darlığına oldukça etkilidir ve uzmanlarca özellikler alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.
Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yararlı etkileri bulunmaktadır. Kanı temizler.
Bazı araştırmalarda, keçiboynuzunun içerdiği Gallik asit nedeniyle antioksidan aktiviteye sahip olduğu, bundan dolayı akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini belli oranda azalttığı bildirilmektedir.
İşte hadsiz faydaları bulunan bu meyveler; hadsiz merhamet sahibi yüce Yaratıcının zemin yüzündeki hastalar için tabiat eczanesinden sunduğu birer şifa kaynağıdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Fatih Hocam,
    Allah ebeden razı olsun.
    Çok güzel tesbitler. Güzel bir makale olmuş.
    Adaşım Lokman Hekimin hastalıklara bulduğu şifa kaynaklarını da siz bulup tekrar gündeme taşıyorsunuz. Emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu