Köşe Yazıları

YEDİĞİN AĞZINDA MI: REFLÜ?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Reflü gerçekten çağımızda sık görülen sorunlardan biri. Peki nedir bu reflü derseniz işte cevabı. Reflü hastalığı yemek borusu ve mide arasındaki kas halkasının zayıflaması sonucunda gelişen bir sindirim bozukluğudur. İşte bu zayıflama sonucunda kişinin yediği yemekler sıkı bir şekilde mide de durmak yerine bir süre sonra yemek borusuna geri kaçıyor ve oradan da ağıza kadar yayılıyor. Yani yediğimiz yemekler tekrar ezilmiş bir şekilde ağzımıza geri geliyor demek hiçte yanlış olmaz.
Peki bu durum neden gelişir diye sorarsanız farklı edenleri var diyebiliriz. En sık nedenlerden biri fizyolojik olarak görülen gebeliktir. Tabii obezite de yani aşırı kilo da reflünün önemli bir nedenidir. Diğer sık bir neden midenin fıtığıdır. Elbette diyet ve yaşam tarzı da reflüde önemlidir. Çikolata, nane, kızartılmış veya yağlı yiyecekler, kahve veya alkollü içecekler dahil olmak üzere bazı yiyecek ve içecekler reflü ve mide yanmasını tetikleyebilir. Sigara içmek veya dumanına maruz kalmak reflüyü neden olabilir. Yaygın olarak kullanılan antikolinerjikler, beta-agonistler, kalsiyum kanal blokerleri gibi bazı ilaçların kullanımı da reflüye yol açar.
Hastada görülen şikayetler ise mide ekşimesi-hazımsızlık ve genellikle göğüs kemiğinin arkasından başlayan ve boyuna ve boğaza doğru hareket eden yanan bir göğüs ağrısıdır. Bu durum sıklıkla yediği yemeğin kişinin asit veya acı bir tat bırakarak ağzına geri döndüğünü hissetti şeklinde ifade edilir. Mide ekşimesi, yanması, basıncı veya ağrısı 2 saat kadar sürebilir ve yemekten sonra daha da kötüleşir. Hatta bu şikayetler bazen kalp hastalığı veya kalp krizi ile karıştırılabilir. O nedenle bu tür şikayetlerde mutlaka kalp sorunları dışlanmalıdır. Uzanmak veya eğilmek mide yanması ve diğer şikayetlerle sonuçlanabilir. Birçok kişi dik durmak suretiyle veya antasit bir ilaç alarak rahatlama sağladığını belirtir.
Sizlere haftaya da reflü hastalığının tedavisinden bahsedeceğim. Hepinize yemeklerinizi zevkle, mutlulukla ve rahat yiyebildiğiniz bir hafta diliyorum.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu