Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KULAKLARIM ARTIK ÇINLAMASIN!

Geçen hafta sizlerle kulak çınlamasının ne olduğunu ve semptomlarını paylaşmıştım. Bugün de sizlerle bu sıkıntılı durumun tedavisi var mı onu paylaşacağım. Tedavide ilk şart nedenin bilinmesi ve ona göre tedavi yapılmasıdır. Örneğin bu neden bir kulak kiri ise bunun temizlenmesi sorunu derhal çözecektir. Eğer sorun bir damar patolojisine bağlı ise ilaç, cerrahi veya soruna yönelik başka bir tedavi ile genellikle sorun ortadan kaldırılabilir. Kulak çınlamasının önemli nedenlerinden bir olan ilaçlar da dikkatli olarak değerlendirilip düzenlenirse hastalar rahatlayabilir.

Özellikle kulak çınlaması nedeni ile yatmakta zorluk çeken bir kişiye verilecek bir yağmur veya deniz sesi çıkaran cihaz, gece yatak odasına koyulabilecek bir hafif müzik sorunu çözebilir. Yine kulak tıkaçları fayda verebilir.

Peki ilacı var mı bunların derseniz maalesef çok sınırlı demek yanlış olmayacaktır. Yine de verildiğinde faydası olabilecek ilaçlar mevcut olup bunlar mutlaka hekim tarafından verilmesi gereken ilaçlardır.

Aslında kulak çınlaması tedavisinde önemli olan noktalardan biri de ev ortamının ve yaşam tarzının düzenlenmesidir. Kendinizi takip edin; çınlamanızı arttıran şeylere dikkat ederek bunlardan uzak durun. Ara sıra tansiyonunuz ölçün. Tuzu, kahveyi, gazlı içecekleri az tüketin. Sessiz bir ortamda hafif müzik iyi bir tedavi seçeneğidir. Elbette olmazsa olmaz stersin azaltılması uygun olacaktır. Ve alkol alıyorsanız azaltma veya en iyisi kesmek yine tedavinin başarısını arttıracaktır.

Son yılların etkili tedavileri arasında lazer ve elektromanyetik alan uygulamaları da vardır. Lazer 10-15 seans, manyetik alan ise birkaç aylık tedavi ile güzel sonuçlar vermektedir.

Güzel haber tedaviyle genelde hastaların çoğu rahatlamaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu